Havuç pazarında Vilmorin-Mikado imzası var!

20/05/2022

Küresel havuç pazarı iklim değişikliği ve tüketici alışkanlıkları gibi faktörlerle dinamik bir gidişat izlerken, havucun tartışmasız lideri Vilmorin-Mikado tarafından geliştirilen havuç çeşitleri, pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya ve havuç tarımına yön vermeye devam ediyor.

 

havuç, soprano, octavo, speedo

 

Yeryüzünde farklı tiplerde yüzlerde havuç çeşidi mevcut. Nantes tipi %50’lik oranıyla dünyada ticari olarak en çok üretimi yapılan havuç tipidir; Avrupa’nın doğusunda Chantenay, kuzeyinde Flakkee, Asya’da Kuroda, Kuzey Amerika’da uzun ince tip Imperetorve Rusya’da Berlikum yaygın olarak üretimi yapılan diğer havuç tipleridir.

Çoğunlukla taze tüketimde tercih edilse de çorba ve yemeklerde pişirilerek, püre veya meyve suyu olarak da kullanımı yaygındır. Üstelik havuç ile karoten veya renklendirme ekstraksiyonu da hazırlamak mümkün. Mineraller, lif, C, E vitaminleri ve pro-vitamin A bakımından zengin bir sebze olan havuç, diyet dengesinin düzenlenmesinde de önemli bir ürüdür.

Tüm bu kullanımlarının yanında organik pazarda da tercih edilen bir sebzedir. Avrupa Birliği’nde en popüler taze sebze olan havuç ABD’de en popüler  sebzeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

Dünya genelinde yaklaşık 750bin hektar üretim alanında 40 milyon ton havuç üretilmektedir. Ana havuç üreticisi olan ülke, küresel üretimin yaklaşık üçte birini tek başına karşılayan Çin’dir. Onu Rusya ve ABD takip ediyor.

 

Her ihtiyaca yönelik Vilmorin-Mikado havuç çeşitleri

Türkiye’de havuçlar sınıflandırılarak paketleniyor. En yüksek kalitedeki havuçlar taze tüketim için marketlere sunulurken diğerleri turşu yapımında, meyve suyu fabrikalarında, gıda ve kozmetik endüstrisi ile hayvancılık gibi alanlarda kullanılıyor. Ne yazık ki önemli bir kısmı da hasat sırasında tarlada veya paketleme sırasında elemine edilerek ekonomik kayba neden oluyor.

Yüksek verimin yanında yüksek oranda 1.sınıf kalite ürün elde edilmesi üretimin değerini arttırırken, artan maliyetlerle üretimin giderek zorlaştığı ortamda çiftçinin sigortası oluyor. Bu noktada öne çıkan Vimorin-Mikado Türkiye’nin sunduğu  havuç çeşitleri, Türkiye’de kalite ve verim olarak en iyi performans gösteren çeşitler. Vilmorin-Mikado hem ihracata hem iç piyasaya uygun, erken, ana ve ters (counter) olmak üzere tüm sezonlara uyum sağlayan, depolama koşullarına en dayanıklı çeşitleriyle geniş bir ürün yelpazesine sahip.

 

İklim değişikliğinin havuç üretimine etkisi

Türkiye’de üretimi yapılan ticari çeşitlerin tümü Nantes tipi havuçlardan oluşuyor. Yılın 12 ayı tarla ve depolardan havuç temin ediliyor. Üretim miktarına göre sıralarsak Konya-Kaşınhanı, Ankara-Beypazarı ve Hatay-Kırıkhan ve Reyhanlı üretimin yapıldığı 3 ana bölge. Erken sezon ve ana sezon üretimini Kaşınhanı ve Beypazarı sağlarken, ters sezonda Hatay taze havuç üretimini sürdürüyor. Son yıllarda iklim değişikliği ve üreticilerin çabalarıyla havuç ekimi Konya ve Beypazarı’nda Ocak ayına kadar geriledi. Bu tarihlerde ekilen ve dünyanın en erkenci çeşidi olan Presto F1 ve yine erkenci çeşidimiz Speedo F1’in bölgelere iyi adaptasyonuyla haziran ayı başında tarlalarda taze havuç hasadı başlıyor. Eylül ayı ile birlikte ise ana sezon hasatlarına tam anlamıyla start veriliyor.

Yetiştirilen havuçlarla başta ihracat olmak üzere iç piyasaya da yoğun sevkiyatlar yapılıyor. Temmuz ayında ekime başlayan Hatay’daki üreticiler kasım ayında hasada geçiyor ve yoğun olarak iç piyasada  Doğu illerimize ve Akdeniz Bölgesi’ne, ihracatta da Orta Doğu Bölgesi’ne ve Azerbaycan’a havuç temin ediyor. Kaşınhanı ve Beypazarı’ndaki üreticilerin ciddi yatırımlar yaptığı soğuk hava depolarına Ekim-Kasım aylarında depolanan Soprano F1, Maestro F1, Octavo F1 çeşidi havuçlar bir sonraki hasada kadar havuç ihtiyacının karşılanmasında büyük role sahip.

Son yıllarda artan enerji maliyetleri havucun soğuk hava tesislerinde depolanmasını zorlaştırarak, tarlada depolamaya itiyor. Bu durumda kış aylarında tarlada bekleme kapasitesi yüksek, dona dayanıklı havuç çeşidi Octavo F1 kritik öneme sahip.

 

Vilmorin çeşitleri pazarın beklentilerini karşılıyor

Türkiye’de havuç tüketimi Dünya ortalamalarının oldukça altında. Üretimin tüketimden çok fazla olması nedeniyle de ihracat havuç üreticileri için ciddi öneme sahip.

Türkiye hem konumu hem de yüksek üretim kapasitesiyle çevresindeki tüm ülkelere havuç temin etmekte kritik bir öneme sahip. Türkiye’de üretilen havuçlar dünyanın her ülkesine pazarlanabilir kalitededir. Üreticiler hiçbir masraftan kaçınmayıp en kaliteli ürünü elde etmek için büyük çabalar sarf ediyor. Son yıllarda yaşanan bazı politik sorunlar nedeniyle başta Suudi Arabistan olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat azalmış durumda. Buna karşın yine son yıllarda Rusya’nın, iklim ve politika kaynaklı yaşadığı sorunlar nedeniyle ihtiyacını karşılamak için Türkiye’den giderek artan miktarlarda havuç ithal ettiğini görüyoruz. Bulgaristan ve Romanya Avrupa pazarında en çok ihracat yapılan ülkeler olurken, Gürcistan da havuç ihracatının sık yapıldığı ülkelerden biri. Bir diğer ihracat yapılan bölge de Libya ve Cezayir başta olmak üzere Kuzey Afrika.

Hem iç piyasada hem dış piyasada havuç çeşitlerinde istenen başlıca özellikler; Maestro F1 gibi pürüzsüz bir cilde ve parlaklığa sahip olması, Soprano F1 gibi mükemmel renginin olması, tarla ve depoda hastalıklara dayanım göstermesi ve uzun raf ömrü. İhracatta en çok önem arz eden özellik ise uzun raf ömrü. Günlerce yolculuk yapan havuçlar birçok olumsuz koşula maruz kalabiliyor. Vilmorin-Mikado’nun pazardaki tüm çeşitleri bu şartları sağlayan, yıllardır üreticilerin ve pazarın vazgeçmediği, her koşulda kendini ispat etmiş çeşitler!

Tüm paydaşlarımızla beraber kendimize olan güvenimiz, tecrübemiz ve bilgi birikimimizle sürekli gelişerek daha iyi işler başarmaya olan inancımız sayesinde her yerde sizlerin yanında olamaya devam ediyoruz.

 

Ahmet Can Şimşek

Vilmorin-Mikado Türkiye Havuç Ürün Geliştirme Sorumlusu

 

Diğer haberler

Sanayi domatesinde beklentiler Vilmorin çeşitleri ile karşılanıyor

Sanayi domatesinde değişen pazar ihtiyaçlarını sürekli takip eden Vilmorin Anadolu Tohumculuk, geliştirdiği çeşitlerle pazarın beklentilerini…

Aşılı Patlıcan Fidesi Pazarı A117 F1 & HAWK İkilisinin Uyumuyla Gelişiyor

Örtü altı üretimde olduğu gibi açık tarla yetiştiriciliğinde de aşılı patlıcan fidesi kullanımı giderek artıyor. Patlıcan üreticilerinin bu alandaki…