Yeni biber çeşitleri üreticisinin yüzünü güldürüyor

26/05/2020

Vilmorin’de yürütülen kapsamlı biber ıslah çalışmalarının en yeni sonuçlarından olan çarliston tipi Zıpkın F1 ve dolmalık tipi Rambo F1 biber çeşitleri, üreticilere sunmuş olduğu avantajlarla ön plana çıkıyor. Meyve kalitesi ve yüksek ihracat değeri ile dikkat çeken çeşitler, uzun raf ömrü ve yüksek verim özellikleri ile üreticilerden tam not aldı.

 

 

Yeni çeşitlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarına büyük bir önem ve hassasiyet gösteren Vilmorin, bu çalışmalar ile üretici ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt vermeyi hedefliyor. Yeni biber çeşitlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışan ıslah ekipleri de bu çalışmalarını hemen her kıtada test ederek, bölgesel koşullara odaklanan analizler ortaya koyuyor. Bu sayede her iklim ve arazi yapısında değişen üretici ihtiyaçlarına en uygun şekilde adapte olabilecek çeşitlerin belirlenmesi ve bölgedeki biber pazarının gelişimi hedefleniyor.

Çarliston tipi Zıpkın F1 ve dolmalık tipi Rambo F1 de Türkiye pazarının en yeni iki biber çeşidi olarak bu tarz bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olan çeşitler. Denemeleri bu yıl tamamlanan Zıpkın F1, özellikle geç sonbahar ve kışlık üretimin yapıldığı Antalya ve Mersin’deki üretim alanlarında üstün başarı gösterdi. Dolmalık tipi Rambo F1 ise ihracat kalitesini yakalayan ve koyu rengi ile diğer çeşitlerden ayrılan yeni bir çeşit olarak ilk satışını 2019 yılında gerçekleştirdi ve Antalya, Demre bölgesindeki performansı ile ilk yılında başarıya ulaştı.

 


 

zıpkın biberÇarliston biber çeşidi Zıpkın F1

Yeni çarliston biber çeşidi Zıpkın F1, güçlü bitki yapısına sahip olup, boğum araları kısadır. Çeşidin göze çarpan en önemli özelliklerinden biri, yan dallanmasının ve yan dal veriminin çok iyi olmasıdır. Bu nedenle de yüksek verim potansiyeline sahiptir. Çeşidin meyvesi ise düzgün, pürüzsüz, konik, homojen ve etli yapıdadır. Hasat arası süre kısa olup, özellikle kış aylarındaki verimliliği ile üreticiye önemli bir fayda sağlayan Zıpkın F1, ayrıca hasat sonrasında da uzun raf ömrüne sahiptir. Gerektiğinde bitki üzerindeki olgunlaşmış meyvelerin uzun süre bekletilebilmesi sayesinde, ürünün fiyatlandığı dönemleri de kolayca yakalayabilmektedir. Ayrıca kış döneminde morarma diye tabir edilen Antosiyanin oluşumunun görülmediği Zıpkın F1, bahara geçiş döneminde ise takoz meyve oluşturmamaktadır. Bu üstün özelliği sayesinde her daim kaliteli meyvesi ile üreticisine büyük bir avantaj sağlar.

 

Zıpkın F1 çarliston biber çeşidinin bakımı ile ilgili olarak öneriler;

  • Çok sıcak ve erken dönem dikimlerinden kaçınılmalı ve bitki susuz bırakılmamalı,
  • Kış çıkışında bitki içindeki boş dallar budanmalı,
  • Bahar girişinde artan çiçek ve meyve sayısı nedeniyle bitkinin daha dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gübre ve su miktarı artırılmalı,
  • Yeterli nemin sağlanabilmesi için sıra aralarının sulanmasına ve sera üzeri gölgelemesine dikkat edilmelidir.

 


 

ramboDolmalık biber çeşidi Rambo F1

Yüksek ihracat kalitesi ile kısa sürede birçok üretim tesisinde tercih edilen bir çeşit olarak dikkat çeken dolmalık tipi Rambo F1 ise yüksek verim, kısa hasat aralığı ve uzun meyve raf ömrü ile öne çıkıyor. Çeşidin güçlü bir bitki yapısı ve çok yüksek bir adaptasyon yeteneği var. Koyu yeşil, parlak ve 3-4 loblu meyve yapısına sahip olan Rambo F1, bu meyve özelliklerini her dönem muhafaza eder. Kış aylarının soğuk ve zorlu ortamların da aynı kaliteyi gösteren çeşit, bahar girişinde ise takoz meyve oluşturmaz. Rambo F1 dolma biber çeşidinin bir diğer öne çıkan özelliği ise domates lekeli solgunluk virüsüne (Tomato spotted wilt virüs – TSWV) karşı gösterdiği yüksek dayanımdır. Özellikle çeşitlerin verime tamamen oturduğu bahar aylarında yüksek dayanıklılığı ile farkını ortaya koymaktadır.

 


Rambo F1 dolmalık biber çeşidinin bakımı ile ilgili öneriler;

  • Sıcak ve erken dönem dikimlerinden kaçınılması,
  • Bitki yan dallanması için uygun gübreleme ve besleme yapılması,
  • Olgunlaşan meyvelerin bekletilmeden, hızlı aralıklarla hasat edilmesi gerekmektedir.

 

Diğer haberler

Havuç pazarında Vilmorin-Mikado imzası var!

Küresel havuç pazarı iklim değişikliği ve tüketici alışkanlıkları gibi faktörlerle dinamik bir gidişat izlerken, havucun tartışmasız lideri Vilmorin-…

Sanayi domatesinde beklentiler Vilmorin çeşitleri ile karşılanıyor

Sanayi domatesinde değişen pazar ihtiyaçlarını sürekli takip eden Vilmorin Anadolu Tohumculuk, geliştirdiği çeşitlerle pazarın beklentilerini…